Prati nas

Novi Sad

“Ciklonizacija” kreće u suzbijanje komaraca na Novom naselju

NS Online

Objavljeno

-

Foto: Ciklonizacija

Novosadska “Ciklonizacija” prethodnih dana je počela prve tretmane u okviru ovogodišnje sistemtske akcije zaštite zdravlja građana od komarca.

Kako navode u ovom preduzeću, u prethodnih nedelju dana izvedeni su tretmani protiv larvi i odraslih komaraca u podrumima stambenih zgrada na Novom naselju, koje su pod vodom.

Večeras će biti izvedeni i prvi tretmani protiv odraslih komaraca na otvorenom, u blokovima oko ulica Mileve Marić, Bate Brkića, Seljačkih buna i okoline.

Iako je veći deo kapaciteta “Ciklonizacije” bio angažovan na sprovođenju dezinfekcije, u preduzeću poručuju da su pratili i stanje sa krpeljima i komarcima. Po rečima portparola “Ciklonizacije” Darija Aćimovića, bez obzira na vanredno stanje i opasnost od širenja korona virusa, ovo preduzeće nikako nije smelo da zapostavi aktivnosti na programima zaštite zdravlja građana od komaraca i krpelja, koji takođe prenose opasne zarazne bolesti.

“Naše ekipe već mesec dana prate i stanje sa komarcima i krpeljima na teritoriji Grada Novog Sada. Prati se vodostaj Dunava i stanje na kanalima, temperature i očekivana izvorišta komaraca. Za sada je primećeno da su aktivirana pomenuta izvorišta iz zgrada na Novom Naselje i zato je ekspresno reagovano, kako bi se sprečilo širenje problema”, navodi Aćimović.

Takođe, navodi Aćimović, već od sutra kreće monitoring krpelja svih uređenih zelenih javnih površina u gradu i prigradskim naseljima. Na osnovu rezulata ovog monitoringa, već u narednih nekoliko dana, može se očekivati i serija tretmana protiv krpelja.

Autor: 021.rs

Komentariši

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hronika

Pretnje redakciji portala NS uživo, ispred zgrade transparent da su SNS uživo

NS Online

Objavljeno

-

Autor

Foto: 021.rs

Na fasadi zgrade u kojoj je smeštena redakcija portala naklonjenog vlastima, NS uživo, jutros su osvanule preteće poruke upućene novinarima. Istog dana, omladina Narodne stranke organizovala je performans ispred sedišta ovog lokalnog portala, ukazujući na povezanost sa Srpskom naprednom strankom.


Na fasadi zgrade na Bulevaru oslobođenja jutros su osvanuli grafiti “SNS uživo” i “SNS uživo bednici dani su vam odbrojani”, upereni protiv redakcija lokalnog portala NS uživo. Iz portala su osudili ispisivanje pretećih poruka, apelujući na nadležne organe da otkriju počinioca, poručivši kako su se našli na meti “pojedinih kriminalaca i političara”.

Foto: 021

Omladina Narodne stranke ranije je najavila da će u sredu održati skup ispred zgrade u kojoj su smeštene redakcija portala, ali i firma Marka Bosanca Bosketa, koji je već duže vreme tema ove opozicione stranke. Omladinci opozicione stranke razvili su transparent na kojem je ispisano “SNS uživo”.

Oni osuđuju preteće poruke koje su ispisane na zgradi. Mirjana Nastasić iz Narodne stranke navodi da je NS uživo povezan sa vladajućom partijom i gradonačelnikom Milošem Vučevićem.

“Na ovoj adresi nalaze se i firme ‘Top Work’ i ‘Montop HRS’. Vlasnik firme Montop HRS je Marko Bosanac Boske, slavski kum SNS-a. U osnivačkom aktu firme ‘Top Work’ nalaze se upravo Boske i Sandra Milinić. Portal NS uživo osnovan je pod većinskim vlasništvom te iste Sandre Milinić, koja je takođe aktivistkinja SNS-a, pojavljuje se u njihovim predizbornim spotovima. To je, naravno, njeno pravo, ali kako je moguće da portal koji je u većinskom vlasništvu nekog politički angažovanog izveštava objektivno”, pita Nastasić.

Fejsbuk stranicu Uživo sa novosadskih ulica pokrenuli su Nikola Bilić i Stefan Koprivica 2015, a dve godine kasnije osnivaju Hashtag digital media group, u kojem udeo u vlasništvu ima i dvadesetosmogodišnja Sandra Milinić.

NS uživo: Atmosfera u redakciji alarmantna

Glavni i odgovorni urednik portala NS uživo Nikola Bilić kaže da je atmosfera u redakciji alarmantna, te da su zaposleni zabrinuti za svoju bezbednost.

“Naš portal poslednjih mesec dana često je bio meta. Pretili su nam mnogi. I preko društvenih mreža i na javnim događajima. Tokom četiri godine rada pisali smo o svima i svemu. Od političara, kriminalaca, navijača, svi oni su bili tema naših tekstova. Nisam uplašen, ali jesam zabrinut. Istina nas čuva”, poručuje Bilić.

On zahteva i reakciju nadležnih institucija i kolega iz medija, navodeći da niko nema pravo da ugrožava bezbednost jedne novosadske redakcija, “samo zato što je na tragu neke velike istine”.

Gradonačelnik: Nije dobro da se vode kampanje protiv medija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je ispisivanje pretećih grafita, navodeći da nije doboro kada političari vode kampanju protiv nekog medija, apelujući na njih da to više ne čine.

“Kao što sam osudio i kada su bili grafiti protiv nekih ljudi iz stranaka bivšeg režima, opozicionih stranaka ili bilo kog medija, tako osuđujem i grafite protiv NS uživo. Želim da kažem i da nije dobro da političari vode kampanju protiv nekog medija, nije normalno da idete da držite konferenciju ispred privatnog medija, to se ne radi. Zamislite sada ja da odem ispred nekog drugog portala koji je kritički nastrojen prema meni, stranci kojoj pripadam ili politici za koju se borim, pa da držim konferenciju”, poručio je gradonačelnik.

Kako je dodao, obično su se vodile rasprave u vezi sa javnim servisima, ali se nisu napadali privatni mediji. Za Vučevića nije normalno da “neko zakaže političku pres konferenciju ispred privatnog medija zato što mu se ne sviđa kako oni rade ili zato što su dobili pare iz budžeta grada”, navodeći da su novac dobili i mnogi drugi.

“Nadam se da će policija uz pomoć kamera otkriti ko je to pisao i da će prestati haranga protiv NS uživo, što ne znači da sutra neće biti protiv nekog drugog. Generalna je klima da ne smete ništa pozitivno da kažete jer vi ste odmah SNS botovi, prodali ste se i sendvičari”, dodao je Vučević.

NDNV: Zaštititi javni prostor od pretnji i govora mržnje

Ispisivanje grafita protiv NS uživo nisu osudila novinarska udruženja. Oglasilo se jedino Nezavisno društvo novinara Vojvodine koje u saopštenju, u kojem ne pominje ovaj medij naklonjen vlastima, navodi da je zabrinuto zbog sve većeg broja pretnji i govora mržnje u javnoj komunikaciji i na ulicama Novog Sada. Kako dodaju, u zajednici koja se zalaže za vrednosti dijaloga i demokratije, nema mesta pretnjama i govoru mržnje, koji je postao svakodnevica u našem gradu.

“Briga o javnom prostoru kao mestu dijaloga je obaveza svih koji učestvuju u tom procesu. Pozivamo institucije da učine sve da se atmosfera u društvu promeni i da pretnje i napadi konačno prestanu da budu normalnost. Pozivamo i medije i novinare da se striktno pridržavaju etičkih standarda profesije tokom svog rada. Podsećamo građane da je imaju pravo da traže kvalitetno informisanje, jer bez toga ne mogu zaštititi javni interes. Zaštita javnog prostora od govora mržnje mora da bude prioritet svih nas. Samo u zajednici u kojoj postoji osećaj sigurnosti je moguće ostvatiti dijalog”, zaključuju u NDNV.

Narodna stranka: Hitno pronaći autore preteće poruke

Novosadski odbor Narodne stranke najoštrije je osudio preteću poruku upućenu portalu “NS uživo” i zahteva od nadležnih državnih organa da hitno otkriju počinioce i kazne ih u skladu sa zakonom.

“Ukoliko državni organi, koji se nalaze pod strogom kontrolom Srpske napredne stranke, u najkraćem roku ne otkriju počinioce, smatraćemo da iza ovog grafita stoje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i njegov poslovni partner Marko Bosanac, u kriminalnim krugovima poznat kao Boske, koji je kroz saradnju sa novosadskim javnim preduzećima zaradio 341 miliona dinara”, navodi se u saopštenju.

Novosadski odbor Narodne stranke će, kako dodaju, smatrati i da je cilj ovog grafita da se skrene pažnja sa činjenice, koju je ta stranka predočila javnosti, da je Boske stvarni vlasnik portala ‘NS uživo’ i da je Novi Sad tom mediju uplatio čak milion i po dinara bespovratne pomoći. Ističe se da svako ima pravo da iznosi mišljenje i kritičke stavove o bilo kome, pa i o medijima, pogotovo onima koji dramatično krše novinarski kodeks, ali da apsolutno niko nema pravo da bilo kome preti.

Autor: 021.rs

Nastavi sa čitanjem

Novi Sad

Raspored sahrana za četvrtak, 8. april

NS Online

Objavljeno

-

Autor


Raspored sahrana za četvrtak, 8. april, na grobljima u Novom Sadu koja su pod ingerencijom JKP “Lisje”.


NOVI SAD

Gradsko groblje

09.00 – Grozdana Simić (1936)
09.45 – Božidar Studen (1930)
10.30 – Jaroslav Rudek (1936)
11.15 – Branko Bojić (1932)
12.00 – Margit Takač (1940)
12.45 – Zoltan Slovak (1980)
13.30 – Radojka Cimeša (1964)
14.15 – Draginja Radišević (1935)
15.00 – Ljubica Širočka (1945)
15.30 – Danica Ristić (1927)

KAĆ

13.00 – Rosa Pušara (1953)

PETROVARADIN

Novo groblje

13.00 – Miroslav Popov (1976)

Izvor: 021

Nastavi sa čitanjem

Novi Sad

Nastavlja se smanjenje broja kovid pacijenata u novosadskim bolnicama

NS Online

Objavljeno

-

Autor

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

I danas je nastavljeno smanjenje broja kovid pacijenata na lečenju u novosadskim bolnicama.


Trenutno ih je 400, dok ih je juče bilo šestoro više. Na respiratorima je njih 36, jedan manje nego juče.

U Kliničkom centru Vojvodine na lečenju je 310 kovid pacijenata, od kojih je 28 na mehaničkoj ventilaciji.

Na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici nalazi se 90 kovid pacijenata, od kojih je osam na respiratorima.

Isključenja struje za ponedeljak, 29. mart

Izvor: 021.rs

Nastavi sa čitanjem

Facebook

Najčitanije