Prati nas

Novi Sad

Manje novca u novosadskom budžetu, preispituju se planirane aktivnosti

NS Online

Objavljeno

-

Foto: novisad.travel

Gradska vlast priprema se za rebalans ovogodišnjeg budžeta jer se očekuje smanjenje prihoda, ali, nasuprot tome, procenjuju i da će suficit iz ranijih godina pomoći da gradska kasa bude likvidna, saznaje 021.rs.

U Gradskoj kući za 021.rs navode da su prihodi u prvom kvartalu u granicama planiranog, a da će se dalja realizacija budžeta moći sagledati nakon 15. aprila, imajući u vidu da će već prva polovina meseca delimično opredeliti i definisati pravac kretanja prihoda ostvarenih tokom trajanja vanrednog stanja, a pre svega prihod po osnovu poreza na zarade.

Ovaj prihod, koji u skladu sa merama Vlade Srbije privredna lica i preduzetnici mogu da izmire počev od 2021. godine u 24 rate, predstavlja najveći pojedinačni prihod gradske kase i njegovo smanjenje će uticati na budžet.

Takođe, kako za 021.rs kažu u Gradskoj upravi, Novi Sad je definisao i paket dodatnih mera na nivou jedinice lokalne samouprave u vrednosti većoj od 200 miliona dinara, a koji obuhvata veliku grupu privrednika, preduzetnika, udruženja i poljoprivrednih gazdinstava, koji su zakupci prostora u javnoj svojini, tezgi ili su korisnici javne površine.

“Realizacija budžeta se prati kontinuirano. Rebalans će biti urađen u onom momentu kada se i ukoliko se za to stvori potreba, a svakako i nakon što kretanje pojedinih prihoda u određenom vremenskom intervalu bude poznato i sagledano, kako bi se mogle utvrditi što preciznije projekcije. Upravo sredstva iz suficita, zbog kojih je Grad duži niz godina kritikovan, omogućiće Gradu daleko bolji i lagodniji finansijski položaj, te stabilnost u izvršavanju i neplaniranih obaveza tokom pandemije, ali i stabilnost u budućem funkcionisanju, imajući u vidu da sve projekcije jasno ukazuju da će u narednom periodu doći do smanjenja planiranih prihoda, a pre svega onih prihoda koji imaju značajno učešće u budžetu Grada Novog Sada – porez na zarade, porez na prihode od samostalne delatnosti i porez na ostale prihode”, navode u Gradskoj kući.

Kako je objašnjeno, Grad je naložio svim svojim direktnim korisnicima da iz okvira svoje nadležnosti preispitaju sve planirane aktivnosti u ovoj godini, odnosno sve planirane rashode i izdatke i da, zasada, sačine novi predlog dinamičkog plana izvršenja budžeta za 2020. godinu.

U Gradskoj kući uveravaju da i pored velikih finansijskih gubitaka i očekivanog velikog smanjenja prihoda u narednim mesecima, budžet Grada nema ugroženu likvidnost i da će se nastaviti sa besplatnim vrtićima, besplatnim udžbenicima za prvake, jefitnijim markicama za prevoz određenih kategorija, kao i drugim značajnim izdvajanjima iz gradske kase.

Podsetimo i da budžet Grada iznosi 29,1 milijardu dinara, pri čemu je u njega već bio uračunat deo suficita od gotovo četiri milijarde dinara iz ranijih godina.

Autor: 021.rs

Novi Sad

Isključenja struje za sredu, 13. maj

NS Online

Objavljeno

-

Autor

Foto: Ilustracija

Delovi Novog Sada u sredu, 13. maja neće imati struje.

NOVI SAD

  • Banijska 9-23, 2-28, Drvarska 27, od 8:30 do 14:30 časova

Nastavi sa čitanjem

Hronika

Izboden mladić! Sa teškim povredama i u besvesnom stanju prevezen u Urgentni

021.rs

Objavljeno

-

Autor

Foto: 021.rs

Mlađi muškarac izboden je nožem jutros oko 8:30 u Ulici Boška Buhe na Limanu 2, saznaje 021.rs.

Kako saznajemo, on je u besvesnom stanju prevezen u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine.

U Hitnoj pomoći su za 021.rs naveli da su u KCV prevezli mladića sa teškim telesnim povredama.

“Naša ekipa je po pozivu intervenisala oko 08:40 u Boška Buhe gde je bez svesti pronađen mlađi muškarac. On je nakon zbrinjavanja na licu mesta sa teškim telesnim povredama prevezen u bolnicu”, izjavila je za 021.rs portparolka Hitne pomoći dr Ivana Ramović.

Na licu mesta, nedaleko do ulaza u Ulici Boška Buhe 10b, policija je obavila uviđaj, ali za sada iz MUP-a nema nikakvih informacija o ovom incidentu.

Nastavi sa čitanjem

Novi Sad

U Novom Sadu uhapšen osumnjičeni za pretnje novinarki Gligorijević

NS Online

Objavljeno

-

Autor

Foto: Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Novom Sadu uhapšen D.G. zbog sumnje da je na društvenim mrežama pretio novinarki Vremena Jovani Gligorijević i pozvao građane da ne prete novinarima.

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama pozvala je državne organe da hitno reaguju povodom pretnji smrću koje su, kako se navodi, na društvenim mrežama upućene Jovani Gligorijević, dok su NUNS i UNS tražili reakciju tužilaštva.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je izrazilo zabrinutost zbog konstantnih pretnji i pritisaka kojima je izložena Jovana Gligorijević i pozvalo tužilaštvo da postupi u skladu sa svojim nadležnostima i zaštiti je. U saopštenju NUNS podseća se da je Gligorijević već nekoliko godina izložena pretnjama i pritiscima zbog svog rada.

Poslednja u nizu pretnji upućena joj je onlajn sa profila izvesnog Dejana Grozdića, koji joj je se obratio vređajući je i poručujući joj da će doći dan za naplatu, naveo je NUNS i dodao da je slučaj prijavljen Republičkom javnom tužilaštvu.

Nastavi sa čitanjem

Facebook

Najčitanije