Prati nas

Region i svet

Stopa smrtnosti od virusa korona u regionu: Najgora Rumunija, Srbija skoro najbolja

NS Online

Objavljeno

-

Foto: Pixabay

U Srbiji je stopa smrtnosti od koronavirusa 1,93 odsto, kako su danas saopštili epidemiolozi Kriznog štaba za borbu protiv korone.

Prema najnovijim podacima američkog Univerziteta “Džon Hopkins”, Srbija ima drugu najnižu stopu smrtnosti od korona virusa u poređenju sa zemljama u regionu.

Najveću stopu, prema njihovim podacima, u regionu beleži Rumunija sa 5,1 odsto stopom smrtnosti, zatim sledi Albanija sa 5 odsto, Slovenija i Bugarska sa po 4,8 odsto, Severna Makedonija sa 4,3 odsto, Bosna i Hercegovina sa 3,7 odsto i Hrvatska sa 2 odsto.

Najnižu stopu, nižu od Srbije, ima samo Crna Gora – 1,3 odsto.

Stopa srmtnosti je, inače, prema rečima dr Predraga Kona, i jedini pouzdan pokazatelj za poređenje situacije sa epidemijom, dok podaci o broju zaraženih nisu uvek uporedivi, jer se koriste različiti podaci, pa se dobijaju i različiti ukupni rezultati, a različita je i metodologija testiranja.

Jedino što, prema njegovim rečima, može da se upoređuje jeste broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.

Tako se, na primer, Sjedinjene Američke Države sa više od 660.000 slučajeva koronavirusa i oko 33.000 preminulih nalaze na prvom mestu crne liste koronavirusa u svetu, ali je stopa smrtnosti u Americi od 4,9 odsto ipak znatno niža od one koju beleži Belgija, koja je juče sa 14 odsto smrtnosti postala vodeća po tom statičkom parametru.

U odnosu na pojedine države regiona, Srbija beleži veliki broj pozitivnih slučajeva virusa korona, ali i veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika.

Autor: Tanjug

Facebook

Najčitanije