Prati nas

Srbija

Firma neće da isplati radnicima cele plate da bi dobila državnu pomoć

NS Online

Objavljeno

-

Foto: Pixabay

Radnici preduzeća Plastika iz Nove Varoši će ovaj mesec morati da prežive sa svega nekoliko hiljada dinara jer im vlasnici nisu dali pune plate za mart.

Kako piše Centar za istraživačkog novinarstvo Srbije (CINS), na proizvodnju u novovaroškoj “Plastici” nije uticala pandemija korone niti vanredno stanje. Radnici i dalje na posao idu u četiri smene, a radno vreme im je osam sati. Međutim, plate u Plastici su ipak smanjene – i to drastično.

U sredu, 15. aprila, na račune radnika trebalo je da legne prvi deo martovske zarade. Uplata je stigla, ali ne u iznosu koji su radnici zaradili. Tako je, na primer, pojedinim radnicima na račun leglo oko dve hiljade dinara. Neki radnici su dobili četiri, a neki sedam hiljada dinara, zavisno od visine plate u normalnim okolnostima. Po svemu sudeći, to je sve što će oni primiti u aprilu.

Informacije koje su stigle od radnika potvrdio je za CINS Dragan Golubović, jedan od vlasnika i direktor “Plastike”, preduzeća čiji su suvlasnici Golubovićeva supruga Sabira i Sakiba Varagić, odbornica Srpske napredne stranke u Novoj Varoši.

Kao jedan od razloga za smanjenje plate, Dragan Golubović navodi to što firma nije uspela da naplati prodatu robu pa novca nema dovoljno. Međutim, drugi razlog leži u navodnom gubitku prava na pomoć države za ublažavanje posledica krize ukoliko isplate cele plate.

Prema Uredbi Vlade Srbije, država će firmama, pod određenim uslovima, isplaćivati iznos od tri minimalne prosečne zarade za svakog zaposlenog. Ovu uredbu su u pravnoj službi Plastike, objašnjava Golubović, shvatili tako da ukoliko bi radnicima isplatili plate u punom iznosu, firma ne bi ostvarila pravo na direktna davanja države.

Zbog toga su se odlučili da radnicima isplate samo razliku između pune plate i minimalca, a 10. maja, kada dobiju novac od države, isplatiće i ostatak. Uz komentar da je uredba konfuzna, Golubović dodaje da bi najbolje bilo “da je država rekla isplatite nekako (plate), kako možete, pa ćemo mi refundirati”.

Naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo Mario Reljanović za CINS objašnjava da ovakvo shvatanje Uredbe nema nikakvog osnova. Odredba na koju se poslodavci pozivaju pri takvom tumačenju kaže da privredni subjekti otvaraju poseban račun na koji im država uplaćuje novac, te da će, ukoliko ne prenesu taj novac na tekuće račune radnika do dana gašenja računa, banka sredstva vratiti Ministarstvu finansija – Upravi za trezor.

“To znači da poslodavac koji dobije sredstva za zarade mora da iskoristi ta sredstva za isplatu zarade. To ne znači da treba tada da isplati zarade za mart, april i maj nego da ih iskoristi za isplatu tekućih, odnosno dospelih, a neisplaćenih zarada. Poenta te odredbe jeste da se sredstva ne troše nenamenski, da ona zaista odu za namenu za koju su predviđena”, ocenjuje Reljanović.

Direktor Plastike dodao je za CINS da je rukovodstvo preduzeća radniciam ponudilo pozajmicu “ako bude nekom baš zaškripalo”. Kada su firme u teškoj situaciji i nemaju novca da isplate plate, poslodavci moraju uz obračun zarade radnicima dostaviti i obrazloženje, kako bi oni znali zašto nisu dobili svoje zarade, smatra Reljanović. Tumačenje čelnika novovaroške Plastike ocenjuje kao besmisleno.

Izvor: CINS

Srbija

Pristalice SNS i SzS ispred skupštine razdvojila Žandarmerija, Đilas među demonstrantima, Martinović pozvao pristalice da se raziđu

RTV

Objavljeno

-

Autor

Foto: Tanjug/Tamara Radovanović

Šef poslanika SNS Aleksandar Martinović pozvao je večeras pristalice te stranke da uvaže poziv predsednika stranke i Srbije Aleksandra Vučića i da se raziđu.

On se obratio pristalicama preko megafona.

Zahvalio im je što su došli da daju podršku njemu i njegovoj koleginici Sandri Božić, u borbi da Srbija bude slobodna demokratska i pravna država i da i dalje podržavaju politiku predsednika Vučića.

“U ime predsednika Republike Srbije i SNS Aleksandra Vučića molim vas da se polako raziđete svojim kućama i želim da vam prenesem poruku predsednika da se spremite da se okupimo uskoro u što većem broju”, rekao je Martinović.

Svoje obraćanje završio je rečima “Živela Srbija”.

Poslanici SNS prišli su do svojih pristalica, koji uzvikuju “pobeda, pobeda”, zdrave se sa građanima, koje je prethodno pozvao da se raziđu i odu svojim kućama.

Pored Martinovića tu su poslanici Đukanović, Igor Bečić, Veroljub Arsić, Dubravka Filipovski…

Martinović se kratko zadržao u razgovoru sa građanima.

Dragan Đilas je došao je sa nekolicinom pristalica ispred skupštine, a sa njim su Borko Stefanović, Srđan Milivojević, Branko Miljuš…

Đilas je došao do ograde ispred stepeništa pred skupštinom, a Boško Obradović mu je u jednom trenutku prišao i, kratko su razgovarali.

Masa uzvikuje “Đilase lopove”.

Žandarmerija razdvaja pristalice SNS i Dveri.

Pristalice SNS i dela opozicije okupili su se predveče pred Skupštinom Srbije u znak podrške štrajkačima, Aleksandru Martinoviću i Sandri Božić, kao i Bošku Obradoviću, od kojih ih deli zaštitna ograda, a jedne od drugih razdvajaju od večeras pripadnici Žandarmerije.

Foto: Tara Radovanović

Srđan Milivojević je, u ime udruženja koje je preuzelo proteste od Inicijative 1 od 5 miliona, pozvao preko društvenih mreža na protest u 20.05 pred skupštinom.

Brojnije su, i glasnije, pristalice SNS, pa “Boško, fašisto” nadjačava druge uzvike.

Osim uzvikivanja parola, situacija je pod kontrolom, nema nikakvih incidenata.

Saobraćaj na bulevaru ispred skupštine je zaustavljen.

Nastavi sa čitanjem

Srbija

I u maju penzija u celosti, isplata od 8. maja

NS Online

Objavljeno

-

Autor

Foto: Profimedia

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u petak, 8. maja u celosti biti isplaćene penzije.

“I ovog meseca penzije se isplaćuju u celosti, a to će se dogoditi u petak”, rekao je Mali za Radio Beograd, dodavši da će 7. i 8. maja biti isplaćene prve mininimalne zarade i da će se to činiti i u naredna dva meseca.

On je podsetio da građani mogu od 15. maja do 5. juna da se prijave za jednokratnu pomoć od 100 evra, kao i da će taj iznos automatski biti uplaćen penzionerima i korisnicima socijalne pomoći.

Autor: FoNet

Nastavi sa čitanjem

Srbija

Limun, jabuke, sir i jaja – kako je virus korona uticao na cene namirnica?

NS Online

Objavljeno

-

Autor

Foto: Pixabay

Jabuke, limun i pomorandže ovog aprila znatno su bile skuplje nego početkom aprila prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Kilogram jabuka prve nedelje aprila prošle godine najčešće je koštao od 30 do 70 dinara, ovog aprila, međutim, kilogram ovog voća u prodavnicama bio je od 70 do 110 dinara, piše Danas.

Limun je početkom proleća 2019. bio između 80 i 150 dinara, da bi mu cena sada skočila na 180 do 300 dinara, naročito pošto je Turska u jeku epidemije zabranila izvoz ovog voća. I pomorandže su prve nedelje aprila bile skuplje po kilogramu za 30 dinara nego lane. Ostale cene, najviše ranog povrća, ali i starog krompira, sira, jaja nisu mnogo oscilirale.

To što je cena voća skočila jasan je znak veće potražnje, kaže za Danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Zoran Keserović.

“Uvek se dešava kada je veća potražnja da cene skaču. Konkretno, u slučaju jabuke cena je veća jer je prošle godine rod jabuke u Poljskoj podbacio. Samim tim, naš izvoz ovog voća, pre svega u Rusiju je porastao, jabuka se sad prodaje po većoj ceni u inostranstvu, a to se oslikava i na cene kod nas”, ističe Keserović.

Veće cene tropskog voća su, napominje, razlog veće potražnje a na to je svakako uticala i trenutna vanredna situacija izazvana virusom korona.

On misli da su se u ovoj situaciji voćari dobro snašli, da su uspeli da dobiju dozvole i odrade sve što je do sada od agrotehničkih mera bilo potrebno.

“Ako kod jabuka i krušaka propustite jedno prskanje, rod propada, ali voćari su se dobro snašli, dosta toga je urađeno naročito zaštita od štetočina i bolesti. Jedini strah koji su imali jeste šta će uraditi sa tim plodovima, ali s obzirom na to da su zelene pijace počele da rade mislim da ni to neće biti problem”, naglašava naš sagovornik.

Trenutna kriza neće mnogo uticati na rod žitarica, smatra agroekonomski analitičar Žarko Galetin. On ne očekuje da će na tržištu doći do velikih promena cena kada se radi o osnovnim životnim namirnicama, poput mesa, sira ili hleba.

“Kriza kao takva neće uticati mnogo, sušna godina je nešto što može da utiče, jer sada kako nema kiše, kukuruz slabo niče. Za same paore ova godina nije ni gora ni bolja od prethodnih. Setva ih malo više košta jer je zemlja suva i teže se obrađuje, za šta im treba malo više goriva”, ističe Galetin.

Pšenica trenutno, kako kaže, solidno izgleda, ali i njoj kao i ostalim poljoprivrednim kulturama treba kiše.

“Očekujem da će cene biti na nivou prošlogodišnjih. Ali, s obzirom na to da se radi o berzanskoj robi, mnogo toga zavisi od svetskog tržišta. Mi sada imamo situaciju da je u svetu pad tražnje, koji dovodi do pada cena, a kod nas je suprotno jer je pojačan izvoz, zbog čega cene idu gore”, napominje Galetin. Kako puno toga zavisi od svetskog tržišta, tako je, ističe, teško bilo šta konkretnije prognozirati, ali on tvrdi da Srbija nema razloga da se puno brine.

“Sve će se preliti na krajnje potrošače, ali Srbija ima stabilne bilanse i čak da dođe do nekih ekstremno vanrednih okolnosti, država bi mogla da zaštiti domaće tržište. Verujem da, ipak, neće doći do velikih promena, naročito u pogledu cena osnovnih životnih namirnica”, ističe Žarko Galetin.

Autor: Danas

Nastavi sa čitanjem

Facebook

Najčitanije